Gillar du odling och att vara ute i naturen så är ett växthus något för dig. Dessutom kan det ge lite rörelse och träning i vardagen mellan vandringarna.
Ett växthus är ett värdefullt företag eftersom det tillåter trädgårdsmästare att kontrollera förhållandena för sina växter och slå begränsningarna i deras klimat. Växthusen sträcker sig från små, enkla strukturer som kräver lite arbete och underhåll till större strukturer med olika system på plats för att maximera produktionen. Det handlar om vad du behöver!
Koppla av. Luta dig tillbaka. Låt oss arbeta oss igenom en del av informationen om att komma igång med växthus. Det finns massor av variation där ute – från bedårande små fönsterväxthus till eleganta trä- och glasstrukturer – men vi försöker hålla det organiserat och belysa de ”stora idéerna” för växthusodling.
Växthusgrunder
Du är sannolikt intresserad av växthus eftersom du har blivit medveten om begränsningarna i ditt klimat för vad du vill växa. Så skrämmande som det kan vara att ge sig in i ”växthusnivån” i trädgårdsskötsel, här är du och tittar på den. Växthus är värt att lära sig. Till skillnad från växande växter utanför tillåter växthus trädgårdsmästare att noggrannare justera och kontrollera miljön som gör att deras växter kan trivas.
Oavsett väder kan temperaturen anpassas till din trädgårds behov med olika värme- och kylsystem. Med ett växthus kan du maximera din trädgård genom att starta växter tidigt och sedan transplantera dem. Du kan välja växter som utan växthus inte skulle kunna växa i ditt klimat. I vissa fall kan du slå gränserna helt och hållet och växa (nästan) vad du vill året runt.
Som med de flesta saker inom trädgårdsskötsel, så många prylar som finns, kan det verkligen förenklas till vad växter behöver. Verkligen, vad växter behöver är enkelt nog för att elementära elever ska förstå och memorera. Ljus, vatten, luft, näringsämnen. Ett växthus gör att du kan tillgodose dina växters behov exakt efter deras önskemål. Ett växthus betyder också att du måste tänka på dessa behov och se till att du inte försummar någon av dem. Du måste hantera dina växters tillförsel av ljus, vatten, luft och näringsämnen.
Plats
Var är det bästa stället för ditt växthus? Först måste det vara någonstans du faktiskt ska gå. Du kanske har det perfekta stället, men om det är långt bak på din fastighet och det bara kommer att försummas bland bevuxna ogräs, slösar du bara bort dina pengar. Lägg det någonstans tillgängligt, så att du kan vårda dessa växter regelbundet. En högsta prioritet när du väljer en växthusplats är solljus. Du vill ha en plats med maximal exponering för direkt sol.
Helst betyder det 6 timmars solljus om dagen även under vintermånaderna. För att maximera dessa strålar, placera ditt växthus så att en av de längre väggarna vetter mot söder. Tänk på ditt växthus under säsongerna. På sommaren kan dina växthusväxter behöva en paus från solen. Lövträd ger en utmärkt lösning, eftersom de ger skuggskydd på sommaren men förlorar sina löv för vintern. Slutligen, för byggnadsändamål, titta på marken. Hitta en jämn plats med bra dränering.
Ljus
Solljus är ett av de viktigaste behoven hos varje växt. Det är solljus som driver processen med fotosyntes, genom vilken växter skapar sina egna sockerarter för tillväxt. Dina växters solljusbehov varierar beroende på ditt klimat och din region. Troligtvis kommer de att variera under hela året. Ditt jobb som trädgårdsmästare är att hålla växterna på sin lyckliga plats genom att undvika två problem:
För mycket sol. Yup, det finns en sak som för mycket av en bra sak. I det här fallet överhettas växterna och kanske till och med brinner. För att förhindra detta problem kan du använda skuggduk för att justera mängden sol som filtrerar ner till dina växter. Du kan välja den skuggdukstäthet du behöver – hur mycket sol skuggduken blockerar – beroende på vilka växter du växer.
Nästa: För lite sol. I norra regioner ger vissa vintermånader bara inte tillräckligt med solljus för att växter ska trivas. Du kan justera vilka växter du odlar på vintern, endast för de som kan klara färre soltimmar, eller så kan du komplettera solen med odlingslampor för att ge dina växthusväxter den boost de behöver.
Samma växthus kan möta båda problemen – för mycket eller för lite sol – vid olika tider på året. Om så är fallet kan du sätta ditt växthus nära lövträd ”så att säga döda två fåglar i en sten”. På sommaren, när dina växter behöver lite skugga, kommer trädens löv att ge dem en paus från den heta solen. På vintern, när dina växter svälter för varje stråle de kan få, kommer trädens löv att ha fallit av, så att maximalt solljus kan filtrera igenom.
Ventilation och luftcirkulation
Ventilation är viktigt för både människor och växter. Ventilation avser utbyte av luft inifrån och utanför växthuset. Frisk luftförsörjning och cirkulation säkerställer att dina växter får en stadig koldioxidförsörjning, samtidigt som du ser till att kolmonoxidnivåerna inte klättrar för högt. Du – och dina växter – behöver andas! När vädret är varmt låter ventilationen dig också styra temperaturen i form av kylning. Du vill inte fånga så mycket sol att dina växter blir för heta.
Även på vintern skulle du bli förvånad över hur varma saker kan bli på en solig eftermiddag. När det gäller ventilation kan du hålla det enkelt med handmanövrerade ventiler i taket eller överväggarna i växthuset. Du måste öppna och stänga dem hela dagen och övervaka temperaturen i växthuset. Ett mer komplext, men uppenbarligen ett föredraget alternativ, är att ha ett automatiskt ventilationssystem som kommer att starta baserat på termostaten. Dessa elektriska ventiler reagerar på temperaturen och öppnas och stängs automatiskt.
Polyetenskanaler som hänger längs växthusets innertak kan användas i kombination med fläktar för att fördela frisk luft jämnt. Oavsett växthusets storlek behövs fläktar för att säkerställa luftrörelser. På vintern, om du värmer upp ditt växthus, behövs fläktar för att säkerställa att den varma luften sprids runt och inte bara stiger till toppen av växthuset.
För ett litet växthus möter två fläktar i motsatta diagonala hörn målet med cirkulär luftrörelse. Dessa fläktar ska springa när du värmer ditt växthus men kan stängas av på sommaren. Om du använder ett varmluftssystem kan den här fläkten också fungera dubbelt så att den ger luftcirkulation. Se till att fläktarna inte stängs av baserat på temperatur. även när värmen är avstängd ska fläktarna kunna springa kontinuerligt.
Fuktighet
När jag tänker på att gå in i ett stort växthus kan jag omedelbart komma ihåg de olika känslor som följer med det. Lukten av jord, synen av trånga krukväxter. Men den allra första känslan jag tänker på är den som omsluter mig när jag går in – känslan av den varma, fuktiga luften. Om du bor i ett varmt, torrt klimat kan du behöva överväga att lägga till fukt i ditt växthus. Ett evaporativt kylsystem, eller ett fläkt- och dynsystem, kyler båda ditt växthus och ökar fukten i luften.
I grund och botten är det en fläkt som suger luft ut ur växthuset och ersätter den med uteluft. Uteluften passerar genom våta dynor, kyler ner den och ökar luftfuktigheten. Att vattna växter genom dimma är ett annat sätt att höja luftfuktigheten. Om det behövs kan luftfuktare reglera luftfuktigheten genom att automatiskt sätta på luftfuktare vid behov.
För mycket luftfuktighet
På baksidan utgör för mycket fuktighet i ett växthus ett hot mot dina växter. Om växtblad blir för våta kan sjukdomar och svampinfektioner bryta ut. När denna fukt avdunstar till taket på växthuset, kondenseras och droppar ner igen, kan andra växter smittas. För att minska luftfuktigheten, försök att stabilisera växthusets temperatur. Om ditt växthus svänger från varmt till kallt är dessa snabba temperaturförändringar de bästa förutsättningarna för att lägga mycket fukt till växterna. Varför?
Varm luft håller mer fukt än kall luft. Om den varma växthusluften svalnar snabbt på natten blir till exempel all den fukt den har hållit en våt beläggning på växtblad när luften svalnar. En viktig del för att minska luftfuktigheten är korrekt luftventilation och cirkulation. Dessutom hjälper bra dränering och korrekt vattning till att hålla luftfuktigheten på en hälsosam nivå. Oavsett om du minskar eller ökar fuktigheten, hjälper en lös, vattenabsorberande golvyta att behålla eller absorbera fukt efter behov.
Bevattning och avrinning
Vatten – en av dessa enkla växtbehov som vi alla känner till. I ett växthus litar dina växter på dig för sitt vatten, eftersom de är skyddade från regn. För de flesta växthusväxter är handvattning helt tillräcklig. Men om du inte kan vattna dina växter eller vill se till att de får precis rätt mängd finns det olika system som hjälper till att automatisera vattningsprocessen.
Timers och avdunstningssensorer håller dina växter glatt vattna oavsett var du är. Automatiserade vattensystem kan vattna dina växter i sängar, bänkar eller krukor. Dimmesprayer kan ge extra fuktighet och skonsam vattning för plantor. Oavsett vattensystem du väljer – även om det bara är du som bär en vattenkanna – kom ihåg naturligtvis att olika växter, jord och behållare kräver olika mängder vatten.